امروز با موضوع روش استفاده از امواج مغزی در خدمت شما هستیم.
امواج مغزی در طول فعالیت روزانه ما در مغز فعال شده و بسته به انواع و مسئولیت هایشان روی عملکرد ما تاثیر می گذارند. شناخت آن ها امروزه، به موضوع تحقیقاتی بسیاری از دانشمندان تبدیل شده است و خیلی از محققان در تلاش اند تا روش استفاده از امواج مغزی را کشف کنند.
ما در این مقاله به امواج مغزی از نظر چیستی، انواع، عملکرد و تاثیرات مثبت و منفی آن ها خواهیم پرداخت. پس توصیه می شود چنانچه در پی پاسخ برای سوال های تان در زمینه امواج مغزی هستید، این مطلب را تا پایان مطالعه فرمایید.
در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- امواج مغزی چیست؟
- انواع امواج مغزی
- تاثیر فرکانس های صوتی بر روی امواج مغز
- ویژگی های مثبت حالت آلفا
- چگونه به امواج آلفا برسیم؟
- روش استفاده از امواج مغزی روی توجه
- کنترل تمرکز، کنترل مغز
امواج مغزی چیست؟
امواج مغزی چیست؟هر زمان که در مورد چیزی فکر می کنیم ، حرکتی انجام می دهیم، چیزی احساس می کنیم یا به یاد می آوریم ، سلول های عصبی ما کار می کنند. این کار توسط پیام های الکتریکی کوچکی انجام می شود که با سرعت 156 کیلومتر در ساعت از یک نورون به نورون دیگر می روند. این پیام ها با انرژی الکتریکی مختلف از طریق یون های موجود در غشای هر نورون تولید می شوند.
هر سلول عصبی ولتاژی دارد که با شناور شدن یون ها در سلول یا خارج آن تغییر می کند. این تغییر با تحریک توسط سلول دیگر آغاز می شود و هنگامی که ولتاژ یک سلول عصبی به یک سطح مشخص می رسد ، آن سلول پیام الکتریکی دیگری را نیز ارسال می کند و این روند تکرار می شود.
هنگامی که تعدادی از سلولهای عصبی همزمان سیگنالهای الکتریکی ارسال می کنند ، تغییراتی در امواج رخ می دهد که در آن گروهی از سلولهای عصبی همه همزمان هیجان زده ، خاموش و تحریک می شوند.
امواج مغزی بر اساس فرکانس به چند نوع تقسیم می شوند که برای هر یک از آنها یک نام خاص مشخص شده است.
هر یک از امواج مغز وظیفه کنترل و تأثیر گذاری بر بخشی از عملکردهای ذهنی ، عاطفی و رفتاری انسان را بر عهده دارند. که در بخش زیر به اختصار به معرفی و بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
انواع امواج مغزی
انواع امواج مغزیموج مغزی دلتا:
این کمترین موج مغزی انسان است که تاکنون ثبت شده است. این مورد معمولاً در نوزادان و کودکان کم سن مشاهده می شود و میزان بالای این موج مغزی در بزرگسالان به طور کلی نشان دهنده مشکلات مغزی است. در طول رشد ، تولید این موج کاهش می یابد و آنها فقط در خواب تولید می شوند.
در حالت آرامش بسیار عمیق و رویاهایی شفا بخش و تقویت کننده نیز وجود دارد. عملکرد این امواج مغزی در فعالیت های ناخودآگاه اعضای بدن مانند هضم و تنظیم ضربان قلب نیز دیده می شود. تولید مقدار مناسب امواج دلتا به ما کمک می کند تا پس از یک خواب کامل شب، احساس خوبی داشته و سرحال باشیم.
اگر فعالیت غیرطبیعی این امواج وجود داشته باشد ، فرد دچار اختلالات یادگیری یا مشکل در تمرکز می شود. (مانند آسیب مغزی)
- میزان بیش از حد: آسیب مغزی ، مشکلات یادگیری ، ناتوانی در تفکر ، بیش فعالی شدید
- کمتر از حد معمول: عدم توانایی در جوان سازی بدن ، کم خوابی ، عدم توانایی در بازسازی و آماده سازی مغز
- مقدار مناسب: سیستم ایمنی بدن ، بهبود طبیعی ، خواب عمیق و انرژی
- افزایش دهنده ها: خواب ، آرام بخش ها
موج مغزی تتا :
این دامنه از موج در رویا پردازی و خواب دیدن اثر دارد. این موج مغزی باعث می شود که فرد حالت های عاطفی عمیق و اولیه را در رابطه تجربه کند. فعالیت بیش از حد امواج تتا افراد را به سمت افسردگی سوق می دهد و می تواند باعث تلقیح آنها شود. همین طور می تواند دلیل آرامش بیش از حد باشد و شرایطی مانند نیمه هپنوتیزم ایجاد کند.
امواج تتا بینش ، خلاقیت و احساس طبیعی را تقویت می کنند. این موج مغزی همچنین علت خواب است که باعث ایجاد طراوت و نشاط در فرد می شود. موج مغزی تتا به طور کلی موج مفیدی است. اما در شخصی که ساعت کاری طولانی دارد ، قابل تولید نیست.
- دامنه فرکانس: 4 تا 8 هرتز (کند)
- سطوح غیرطبیعی: ADHD ، افسردگی ، فعالیت بیش از حد ، حرکات تکانشی ، بی توجهی
- کمتر از حد معمول: اضطراب ، حالات عاطفی ضعیف ، استرس
- سطح مناسب: خلاقیت ، ارتباطات عاطفی ، آرامش ، بینش و هوش
- تقویت کننده موج تتا: داروهای کند
از جمله نوروفیدبک برای بهبود توجه و تمرکز در کودکان پیش فعال.
ADHD برای پروتکل های نوروفیدبک استفاده می شود که موج تتا را کاهش و موج بتا مغز را افزایش می دهد.
موج مغزی آلفا :
موج مغزی آلفا :موج مغزی آلفا بین تفکر آگاهانه و تفکر ناخودآگاه ماست. به عبارت دیگر ، امواج مغزی آلفا محدوده فرکانسی بین امواج مغزی بتا و تتا است. اگر استرس داشته باشیم ، “انسداد آلفا” داریم که شامل فعالیت بتا شدید و کاهش فعالیت آلفا است. امواج بتا معمولا از تولید آلفا جلوگیری می کنند چون که ما در آن شرایط هیجان زده می شویم.
- دامنه فرکانس موج آلفای مغز: بین 8 تا 12 هرتز است
- سطح بیش از حد: رویا پردازی ، عدم توانایی در تمرکز ، آرامش بیش از حد و تا حدی بی حالی
- کمتر از حد معمول: اضطراب ، استرس زیاد ، مشکل خواب و بی خوابی ، وسواس
- سطح مناسب: آرامش ، توجه بینایی مناسب
- تقویت کننده موج مغزی آلفا: الکل ، ماری جوانا ، آرام بخش ها ، برخی داروهای ضد افسردگی
در ادامه بیشتر به این موج مغزی خواهیم پرداخت.
موج مغزی گاما :
موج مغزی گاما :این موج مغزی در انجام کارهای سطح بالا مانند عملکردهای شناختی نقش دارد. امواج گاما برای یادگیری ، حافظه و پردازش اطلاعات مهم هستند. تصور می شود که از امواج گامای 40 هرتز (بالاترین فرکانس مغز) برای ترکیب حس با درک و یادگیری مفاهیم جدید استفاده می شود. یک یافته وجود دارد که افرادی که دارای مشکلات روحی یا اختلالات یادگیری هستند عملکرد کمتری نسبت به حد طبیعی از امواج گامای خود دریافت می کنند.
- دامنه فرکانس: 30 تا 60 هرتز (بالاترین فرکانس مغز)
- سطح بیش از حد موج گامای مغزی باعث: استرس ، اضطراب و تحریک پذیری می شود.
- دامنه کمتر از حد طبیعی موج گامای مغزی باعث: بیش فعالی، ADHD) )، افسردگی ، ناتوانی یادگیری خاص SLD))می شود.
- مقدار مناسب موج گامای مغزی باعث: ادغام حواس ، شناخت ، پردازش اطلاعات ، یادگیری ، درک ، مرحله REM خواب.
موج مغزی بتا :
موج مغزی بتا :موج مغزی بتا در گروه امواج با فرکانس بالا و دامنه موج کم شناخته می شود که عمدتاً هنگام بیدار شدن دیده می شود. داشتن افکار آگاهانه ، تفکر منطقی و فعالیت های حسی در هنگام داشتن امواج بتا به شما این امکان را می دهد که بتوانید به طور کامل بر تکالیف یا فعالیت های محل کار خود تمرکز کنید.
سطح بیش از حد این امواج می تواند منجر به استرس یا اضطراب شدید شود. بیشتر امواج با سطح بالایی از هوشیاری همراه هستند. عملکرد بتا در مغز شما به طور، طبیعی وقتی قهوه می نوشید یا محرک دیگری دریافت می کنید ، افزایش می یابد. این امواج با فرکانس سریع در طول روز در طی اتمام فعالیت های آگاهانه افراد مانند تفکر مهم ، نوشتن ، خواندن و تعاملات اجتماعی وجود دارد.
- دامنه موج بتا: 13 تا 30 هرتز (زیاد)
- سطح بیش از حد موج بتا موج باعث: اضطراب ، هجوم آدرنالین ، تحریک زیاد، عدم توانایی در آرامش ، استرس
- موج مغزی بتا کمتر از حد طبیعی باعث: بیش فعالی | ADHD ، رویا پردازی ، افسردگی ، شناخت ضعیف.
- مقدار مناسب امواج مغزی بتا باعث: تمرکز هوشیار ، بهبود حافظه و توانایی حل مسئله.
- تقویت کننده امواج مغزی بتا: قهوه ، نوشیدنی های انرژی زا ، محرک های حسی مختلف و داروهای ضد تشنج
تاثیر فرکانس های صوتی بر روی امواج ذهن
تاثیر فرکانس های صوتی بر روی امواج ذهنحال به شما نشان می دهیم که چگونه از فرکانس ها برای تغییر رویکرد قدیمی ذهن خود که ممکن است شما را نابود کند استفاده کنید. صداهایی که شامل موسیقی نیز می شوند ، خاصیت نوسانی دارند. وقتی صدایی مانند یک کلیک را می شنویم ، چگالی مولکول ها در هوا پخش می شود و وارد گوش ما می شود. در حلزون گوش ما سلول هایی به شکل مو وجود دارد که این نوسان را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کنند. و اعصاب شنوایی این سیگنال را به مغز منتقل می کنند و میلیون ها سلول عصبی احتمالاً به این صدا و سیگنال پاسخ می دهند و بر روی فیزیولوژی و وضعیت روانی ما تأثیر می گذارد.
وقتی چرخه ای به این شکل یک بار را در ثانیه داشته باشیم ، آن را یک هرتز می نامیم و وقتی 6 بار در ثانیه باشد ، آن را 6 هرتز می نامیم. امواج ، ریتم و نوسان فقط در جمجمه ما پخش نمی شود، بلکه این امواج با کل بدن ما ارتباط برقرار می کنند.
بیماری ، افسردگی و استرس
به همین دلیل بیماری ، افسردگی و استرس باعث نوسان بدن انسان و کل بدن در فرکانس های پایین می شود ، فرکانس هایی مانند فرکانس شنوایی تولید شده توسط صدا و موسیقی می توانند احساسات مثبت و منفی ایجاد کنند. به دلیل تفاوت در فرکانس و نوسانات صدا است که برخی استرس ما را کاهش می دهند و برخی دیگر هیچ تاثیری بر استرس ما ندارند.
اکنون می دانیم که فایل های صوتی می توانند امواج مغزی ما را تغییر دهند یا کنترل کنند. با این دانش می توانیم خود و آگاهی خود را به هر جهتی که می خواهیم هدایت کنیم. این یکی از روش های استفاده از امواج مغزی می باشد.
چنانچه با هدفون به امواج عمیق تتا گوش دهیم ، یعنی دقیقاً مطابق با امواجی که حداقل هفت سال از سر ما عبور می کنند ، می توانیم به ضمیر ناخودآگاه وارد شده و مغز خود را دوباره برنامه ریزی کنیم ، کافی است دستورات لازم را در این مورد تکرار کنیم و فرکانس را بارها و بارها به ذهن ناخودآگاه خود بیاوریم ، این دستورات می تواند برای کاهش استرس ، ایجاد خوشبختی ،ثروت و موفقیت باشد.
ویژگی های مثبت حالت آلفا
ویژگی های مثبت حالت آلفااز بین تمام حالاتی که برای مغز ذکر شده ، بهترین حالت آلفا است. زیرا در این حالت فعالیت و عملکرد قسمتهای مفید و ضروری مغز بهبود یافته و کارایی ما افزایش می یابد.
زیرا ذهن به حالت آرامش می رسد و سطح تمرکز افزایش می یابد. ذهن ما هرچه بیشتر معطوف به انجام کارها باشد قطعاً تصمیمات ما در زندگی بهتر خواهد بود و باعث پیشرفت انسان در همه زمینه ها از اعم کار ، پول ، روابط خانوادگی و … می شود.
غالب افراد امواج آلفا را تجربه کرده اند ، اگرچه درکی از این حالت ندارند. به عنوان مثال ، وقتی در حال تماشای فیلم مورد علاقه خود هستید و صداهای اطراف را اصلاً نمی شنوید.
همینطور، وقتی رمان یا داستان مورد علاقه خود را می خوانید ،چنان به آن علاقه مند می شوید که صدای دیگری نمی شنوید. همچنین برخی از ورزشکاران و ژیمناستیک کاران ها که حرکات مختلف بدن را انجام می دهند و به چیزی غیر از این فکر نمی کنند. گوش دادن به موسیقی مورد علاقه شما همچنین می تواند ذهن شما را پویا تر کند. همه این مثال ها مربوط به حالت آلفا است.
این شرایط زمانی اتفاق می افتد که فرد متوجه آن نشو. اما وقتی می توانید یاد بگیرید که آگاهانه فرکانس مغز آلفا را وارد کنید ، پس می توانید کمک زیادی به خود کنید. زیرا مغز فعالیت بیشتری دارد و شما می توانید به حافظه بیشتری در مغز خود دسترسی پیدا کنید. همچنین خلاقیت افزایش می یابد و اضطراب و استرس کاهش می یابد.
پس می توان از یکی از روش های استفاده از امواج مغزی، حالت آلفا را نام برد.
پژوهش سیلوا درباره آلفا:
یکی از آموزه های سیلوا و نتیجه تحقیقات به اصطلاح روانشناسان می گوید، ذهن انسان در یک حالت بالاترین عملکرد را در جذب افکار قدرتمند و در عین حال تضعیف کننده دارد.
دقیقاً 20 دقیقه قبل از خواب و 20 دقیقه بعد از بیدار شدن ، هم زمان با آلفا بودن است. یعنی اگر 20 دقیقه اول ابتدای روز و 20 دقیقه قبل از خواب رویاهای خود را تکرار کنید و با عبارات مثبت سرگرم شوید و آن را تصور کنید، مطمئن باشید که قدرت آلفا را درک خواهید کرد و پس از مدتی تمرکز و استفاده از آلفای مغز، شما به آنچه می خواهید می رسید.
در واقع امواج مغزی تأثیر بسزایی در آلفای ذهن دارند.برای درک بهتر آن ، باید با امواج مغزی که شامل آلفا ، دلتا و تتا هستند آشنا می شدید که پیش تر به آن ها پرداختیم.
- بتا زمان بیداری نامیده می شود.
- دلتا رویای عمیقی است که ما در آن خواب می بینیم.
- خواب نیمه عمیق را تتا گویند
- آلفا خواب و بیداری ما در همان زمان است که در وجد هستیم.
افکاری که در حالت آلفا داریم تأثیر زیادی در زندگی ما دارد. افرادی که این آلفای ذهنی را به خوبی بشناسند، از افکار خود مراقبت می کنند؛ دائماً تصمیمات مثبتی می گیرند.
چنین افرادی با این افکار مثبت ، اطمینان حاصل می کنند که راه رسیدن به آرزوهای آنها را هموار تر شده است.
چگونه به امواج آلفا برسیم
چگونه به امواج آلفا برسیمبرای این امر تا کنون راه های زیادی مطرح شده است که ما در زیر به برخی از آن خا خواهیم پرداخت تا با روش های استفاده از امواج مغزی بیشتر آشنا شوید.
از این موارد می توان به مراقبه هدایت شده ، آرامش ، استفاده از تکنیک های سیلوا ، خود هپنوتیزم و … اشاره کرد، که به راحتی می توانید هر کدام را در اینترنت جستجو کرده و روشهای آن را یاد بگیرید. اما در این بخش از مقاله ، ما قصد داریم یک روش ساده را توضیح دهیم تا بتوانید به راحتی فرکانس مغز آلفا یا همان امواج آلفا را وارد مغز کنید.
برای شروع ، در وضعیت راحتی بر روی زمین دراز بکشید ، سپس چشمان خود را ببندید و چندین نفس عمیق بکشید. سپس برعکس از 100 تا 1 بشمارید. برای داشتن نظم و هماهنگی در شمارش اعداد، بهتر است هر بار که نفس عمیق می کشید ، شمارش اعداد را انجام دهید ، یعنی هر یک را دم و بازدم کنید. وقتی تعداد شما به 1 رسید ، پس وارد حالت آلفا می شوید.
اکنون که به این سطح از امواج مغزی رسیده اید ، می توانید رویاهای مورد علاقه خود را در ذهن خود تجسم کرده و برای دستیابی به آنها برنامه ریزی کنید.
به عنوان نمونه ، دانش آموزان می توانند در این مورد برنامه ریزی دقیق و بهینه برای خواندن دوره های کنکور ایجاد کرده و رویای خوبی را برای رسیدن به رشته مورد علاقه خود تجسم کنند. همچنین افرادی که قصد انجام کارهای جدید را دارند می توانند با استفاده از این روش برنامه ریزی بسیار خوبی را در ذهن خود انجام دهند.
در حالت آلفا ، می توانید بسیاری از کارهای متنوع و جذاب را برانگیخته و سناریوی هر کدام را با توجه به ویژگی های خود ایجاد و پیش ببرید.
روش استفاده از امواج مغزی آلفا بر روی توجه
روش استفاده از امواج مغزی آلفا بر روی توجهدر یک پژوهش جدید ، پژوهشگران فهمیده اند که افراد می توانند با کنترل امواج مغزی آلفا بر اساس نوروفیدبک دریافت شده هنگام انجام یک کار خاص، توجه خود را افزایش دهند.
این پژوهش نشان داد هنگامی که افراد یاد بگیرند امواج آلفا را در نیمکره قشر جداری خود سرکوب کنند ،می توانند به رویداد هایی که در حوزه بینایی آنها ظاهر می شود توجه بیشتری داشته باشند. این اولین بار است که این رابطه علت و معلولی مشاهده می شود و این نشان می دهد که افراد ممکن است یاد بگیرند که از طریق نوروفیدبک توجه خود را بهبود بخشند.
رابرت دسیمون ،مدیر موسسه تحقیقات مغزMIT می گوید: “امید زیادی به استفاده از نوروفیدبک برای کمک به افراد مبتلا به انواع اختلالات مغزی و رفتاری وجود دارد.” “این یک روش کاملا غیر تهاجمی برای کنترل و آزمایش نقش انواع فعالیت های مغزی است.”
هنوز مشخص نیست که این تأثیرات تا چه مدت ممکن است ادامه داشته باشد و اینکه آیا این نوع کنترل با انواع دیگر امواج مغزی مانند امواج بتا که با بیماری پارکینسون در ارتباط هستند نیز حاصل می شود یا خیر.
دانشمندان اکنون در حال برنامه ریزی برای مطالعات بیشتر هستند که آیا این نوع آموزش نوروفیدبک می تواند به افراد مبتلا به اختلال نقص توجه یا سایر بیماری های عصبی کمک کند.
روش استفاده از امواج مغزی: کنترل تمرکز، کنترل مغز
روش استفاده از امواج مغزی: کنترل تمرکز، کنترل مغزپژوهش گران از داوطلبان یک آزمایش خواستند تا توجه خود را به نقاط خاصی از فضا معطوف کنند، در حالی که MRI از مغز آنها اسکن می کند تا مناطقی از مغز را که هنگام تمرکز فعال بودند شناسایی نماید. دانشمندان با تلفیق نتایج آزمایشات بی شماری دریافتند که برخی وظایف موجود در غشای مغز در حین انجام وظایفی که نیاز به توجه و تمرکز دارند ، فعال می شوند.
اکنون مشخص شده است که حالت تمرکز فرد منعکس کننده فعالیت مغز وی است. اگر توجه فرد به بسیاری از چیزها و مکانها معطوف باشد ، فعالیت مغز وی در سراسر مغز او پراکنده می شود. اگر فردی به مدت کافی روی یک موضوع خاص متمرکز بماند ، این موضوع در مغز او منعکس می شود و مناطقی از مغز که به موضوع ارتباط ندارند خاموش می شوند و مناطق مغزی مرتبط با موضوع فعال می شوند.
تمرکز ثابت روی یک موضوع واحد توجه شما را به همان موضوع جلب می کند، دقیقاً مانند ذره بین که پرتو های خورشید را در یک نقطه قدرتمند جمع می کند. اگر روی یک موضوع بصری متمرکز شوید ،قسمت بصری مغز شما نسبت به قسمت های دیگر فعال تر خواهد بود.
اگر روی آن تمرکز کنید، سایر قسمتهای مغز شما کم و کمتر فعال می شوند و قسمت بصری نیز بیشتر فعال می شود
اگر روی آن تمرکز کنید، سایر قسمتهای مغز شما کم و کمتر فعال می شوند و قسمت بصری نیز بیشتر فعال می شود. سعی کنید تمام فعالیت های آگاهانه مغز خود را مانند قسمت بینایی در یک قسمت از مغز جمع کنید.
در این مرحله دیگر چیزی نمی شنوید، لمس نمی کنید و نمی چشید. حواس دیگر شما قطعاً مثل همیشه همه چیز را درک خواهد کرد، و مغز شما آنها را ثبت خواهد کرد، اما شما در آن لحظه از این احساسات آگاهی ندارید.
همه ورزشکاران حرفه ای از مزایای کنترل افکار خود آگاه هستند. قهرمانان مسابقات قهرمانی جهان از کنترل توجه به عنوان یکی از مهمترین مهارتهای یک ورزشکار در جهان یاد می کنند و می دانند که در واقع داشتن قدرت تمرکز، فوق العاده است.
هنگامی که موفق می شوید تمرکز خود را به سطح مشخصی برسانید، کنترل کافی بر تمرکز خود دارید تا بتوانید با ذهن و مغز خود هر کاری را که می خواهید انجام دهید. این دقیقا همان روش استفاده از امواج مغزی است که بسیاری از افراد موفق از آن بهره می گیرند.
در این مقاله با امواج مغزی و چند مورد از روش استفاده از امواج مغزی آشنا شدید. شما می توانید و با استفاده از مطالب این مقاله کنترل ذهن خود را به دست گرفته و با استفاده از قدرت فوق العاده آن، کاری کنید که رسیدن به موفقیت برای تان مقدور تر و در دسترس تر باشد.
لینک کوتاه جهت اشتراک گذاری :
https://cutt.ly/ZnakZPy