ما به عنوان انسان یکسری حقوق انسانی داریم که موظف هستیم طبق این حقوق ها رفتار بکنیم و زندگی بکنیم و اگر شما طبق حقوق انسانی خودتان رفتار بکنید،دیگر برای شما مهم نیست دیگران راجب شما چه فکری می کنند،چون رفتاری را انجام داده اید که هماهنگ با حقوق انسانی شماست و دیگران نمی توانند در رفتار شما دخالت بکنند و یا آن را قضاوت بکنند و اگر شما بر اساس حقوق انسانی خودتان رفتار کردید،باید با صدای بلند بگویید که دیگران در مورد من هر چیزی که فکر می کنند یا قضاوتم می کنند؛به جهنم!
ما هیچ گونه حقی نداریم،مگر اینکه در ازای آن حق،یک وظیفه ای داشته باشیم.یعنی هر حقی که داریم،حتما یک وظیفه ای در کنار این حق داریم!
1.مورد احترام قرار گرفتن
طبق حقوق انسانی ما به عنوان انسان حق داریم،تحت هر شرایطی مورد احترام قرار بگیریم و البته وظیفه داریم که تحت هر شرایطی به دیگران احترام بگذاریم حتی اگر آن فرد پست ترین انسان روی زمین باشد یعنی ما حق نداریم به آن توهین بکنیم ولی حق داریم طبق قانون با آن برخورد بکنیم!
و نکته جالب اینجاست که این حق را همیشه به ما نمی دهند و در بسیاری از اوقات افراد به ما بی احترامی می کنند ولی ما باید بتوانیم این موضوع را مدیریت بکنیم و همچنین وظیفه خودمان را به خوبی انجام بدهیم!
2.در اولویت قرار دادن نیاز ها بدون ایجاد زحمت برای دیگران
به عنوان مثال اگر دوستی از ما اتومبیلمان را برای جشن عروسی خودش می خواهد.اما ما در آن روز می خواهیم در خیابان یک دوری بزنیم،در این شرایط ما حق داریم که نیاز خودمان را در اولویت قرار بدهیم و درخواست شخص را بدون احساس گناه نپذیریم.ولی اگر اتومبیل خودمان را از سر اجبار می دهیم و بعدا غر می زنیم و یا منت سرش می گذاریم،این رفتار ما رفتار سالم انسانی نیست و باید به این موضوع دقت بکنیم!
پس ما یک وظیفه در قبال این حق داریم،پس وظیفه داریم،اجازه بدهیم دیگران نیاز های خودشان را در اولویت قرار بدهند،بدون اینکه برای ما زحمتی ایجاد بکنند!
3.داشتن تفکرات و احساسات مخصوص خودم و ابراز آنها
این موضوع در خانواده های ما هنوز جا نیافتده است و نمی توانیم تنوع افکار را قبول بکنیم و دوست داریم همه مثل ما فکر بکنند و احساس بکنند و اگر کسی متفاوت از ما فکر بکند آن را نمی پذیریم و در مقابل آن گارد می گیریم!
و همچنین ما زمانی می توانیم افکار و احساسات خودمان را ابراز بکنیم که هیچ گونه زحمتی برای دیگران نداشته باشد مثلا شما نمی توانید به یک خانم و یا آقای متاهل احساستان را ابراز بکنید،چون برای آن شخص زحمت ایجاد می کنید و ما حق نداریم رفتاری را انجام بدهیم که برای دیگران زحمتی داشته باشد!
ولی طبق حقوق انسانی ما حق داریم افکار خودمان را داشته باشیم،عقاید و باورهای خودمان را داشته باشیم،احساسات خودمان را داشته باشیم و آنها را بدون زحمت برای دیگران،ابراز بکنیم!
و همچنین ما وظیفه داریم که اجازه بدهیم دیگران افکار و احساسات خودشان را داشته باشند و آن را ابراز بکنند!
4.با پذیرش مسئولیت تجربه بکنم!
طبق حقوق انسانی ما هر چیزی که دلمان می خواهد،می توانیم آن را تجربه بکنیم،به شرطی که برای دیگران زحمتی نداشته باشد!
مثلا من نمی توانم سر کلاس آواز بخوانم و سر و صدا ایجاد بکنم،چون برای دیگران زحمت ایجاد می کند اما هر طور دوست داشته باشم می توانم زندگی بکنم! هر نوع مدل مو یا مدل ریش می توانم بزنم! هر کجا که دوست داشته باشم،می توانم در آنجا زندگی بکنم و به هیچ کسی نباید جواب پس بدهم،مگر به کسانی که به آنها تعهدی دارم!مثلا نمی توانید بدون اینکه با همسر و خانواده خودتان طی بکنید،در یک مکان دیگری زندگی بکنید،چون شما نسبت به آنها تعهد دارید!
و نکته دیگری که وجود دارد،شما نمی توانید برخلاف قانون کشور و یا قانون خانواده عمل بکنید.یعنی نمی توانید بگویید که من دلم می خواهد یک کاری را انجام بدهم،ولی همان کار در قانون کشور جرم محسوب می شود!
پس ما می توانیم هر چیزی را تجربه بکنیم،البته باید مسئولیت این انتخاب خودمان را هم قبل از تجربه کردن بپذیریم و سپس اقدام بکنیم و در مقابل این حق،ما وظیفه داریم اجازه بدهیم دیگران تجربه بکنند،البته مسئولیت آن را نیز بپذیرند!
5.انتخاب بکنم بدون توضیح برای دیگران
طبق حقوق انسانی ما حق داریم به کسی که مسئولیتی در قبالش نداریم توضیح ندهیم که چرا این کار را انجام داده ایم،یا چرا آن وسیله را خریده ایم و چرا این شغل را انتخاب کرده ایم اما متاسفانه در فرهنگ ما این طور نیست و باید در قبال کارهایی که انجام داده ایم،به دیگران توضیح بدهیم.
مثلا در دید و بازدید های عید باید به آشنایان جواب پس بدهیم که چه چیزهایی را خریده ایم و چقدر هزینه کرده ایم،یا درآمد ما چقدر است که توانسته ایم یکسری وسایلی را تهیه بکنیم ولی در این شرایط ما حق داریم که اصلا توضیح ندهیم ولی اگر خودمان دلمان می خواهد توضیح بدهیم،موضوع فرق می کند،چون ما خودمان انتخاب می کنیم که توضیح بدهیم ولی اگر نمی خواهید که توضیح بدهید ولی توضیح می دهید،این رفتار شما سالم نیست!
پس در قبال این حق،وظیفه داریم که اجازه بدهیم دیگران انتخاب های خودشان را انجام بدهند،بدون اینکه برای ما توضیح بدهند که چرا این انتخاب ها را داشته اند!
این مواردی که تا الان مطالعه کردید، حقوق انسانی شما بوده اند و شما می توانید براساس این چهارچوب ها هر رفتاری که می خواهید،داشته باشید و نباید نگران این موضوع باشید که دیگران در مورد شما و کارهایی که انجام می دهید باشید و بر همین اساس برای اینکه همیشه رفتار های خودتان را چک بکنید،به یک قطب نما نیاز دارید تا متوجه بشوید که آیا این رفتار شما سالم است یا سالم نیست؟
تنظیم قطب نما رفتاری براساس حقوق انسانی
قطب نمای رفتاری از شما چند سوال می پرسد که شما با پاسخ دادن به آن سوالات پی می برید که آیا رفتاری که می خواهید انجام بدهید،رفتار سالمی است یا سالمی نیست؟
- آیا با انجام این رفتار احساسم بهتر می شود؟
- آیا بعدا شکایت نمی کنم که چرا این رفتار را انجام داده ام؟
- آیا رفتارم من را به هدفم می رساند؟
- آیا اگر همه این رفتار را انجام بدهند،دنیا به جای بهتری برای زندگی کردن تبدیل می شود؟
- آیا این کار برای دیگران زحمتی ایجاد می کند؟
وقتی شما به تک تک این سوالات جواب می دهید،کاملا به آگاهی می رسید که آیا این رفتار شما سالم است یا سالم نیست و اجازه بدهید با چندین مثال کارایی این قطب نما را برای شما نشان بدهم!
به عنوان مثال یکی از آشنایان از شما درخواست می کند که مقدار پول قرض بدهید ولی شما دوست ندارید این کار را انجام بدهید ولی در رودربایستی مانده اید:
سوال اول:آیا حالتان بهتر می شود؟ اصلا،چون دوست ندارم این پول را به آن شخص بدهم!
سوال دوم:آیا بعدا شکایت نمی کنم؟ به احتمال زیاد بعدا از این کار خودم پشیمان می شوم!
سوال چهارم:آیا من را به هدفم می رساند؟من نمی خواهم بدم،پس من را به هدفم نمی رساند!
سوال پنجم:آیا دنیا به جای بهتری تبدیل می شود؟
این شخص از شما درخواست کرده است و شما حق دارید که درخواست آن شخص را نپذیرید،پس اگر همه این کار را انجام بدهند،حق طبیعی خودشان است!
سوال پنجم:آیا برای او زحمتی ایجاد نمی کند؟
به هیچ وجه برای آن شخص زحمتی ایجاد نمی کند،چون اگر شما به آن شخص جواب نه بگویید،از شخص دیگری قرض خواهد گرفت!
اگر فقط یکی از پاسخ های این سوال منفی بود،آن رفتار،رفتار سالم انسان نیست و نباید انجام بدهید ولی اگر تمامی جواب های این قطب نما مثبت بود،می توانید آن را انجام بدهید،بدون اینکه نگران باشید دیگران در مورد شما و کارهایی که انجام می دهید چه فکری می کنند و باید با صدای بلند بگویید که مردم هر چی فکر می کنند به جهنم!
پس با دانستن حقوق انسانی و چک کردن رفتار با قطب نمای رفتار شما می توانید:
- به هر درخواستی جواب منفی بدهید!
- هر سبک زندگی که می خواهید داشته باشید
- هر عمل جراحی زیبایی که می خواهید انجام بدهید
- هر تفریحی که می خواهید تجربه بکنید
- پرش از ارتفاع را تجربه بکنید
- هر طور که مایل هستید،لباس بپوشید
- در هر رشته ای که می خواهید درس بخوانید
- هر شغلی که دوست دارید،داشته باشید
- و….
منبع:کتاب در مسیر خوشبختی