اگر این چهار رفتار را در روابط بین فردی خودتان انجام بدهید،به زودی روابط بین فردی شما از بین خواهد رفت.پس به خاطر همین موضوع لطفا با یک خودکار قرمز دور این کارها را خط بکشید و برای همیشه کنار بگذارید!
1.از دیگران توقع نداشته باشید!
تاکید می کنم به هیچ عنوان از هیچ کسی هیچ توقعی نداشته باشید و بدانید که هیچ وظیفه ای در روابط وجود ندارد،مگر اینکه از قبل توافق کرده باشید!
به عنوان مثال این توقع را نداشته باشید که من چون فرزندشان هستم باید پدر و مادرم یکسری کارهایی در قبال من انجام بدهند یا مثلا این توقع را در روابط بین فردی نداشته باشید که بدون توافق کردن از قبل،همسرتان یکسری انتظارات شما را برآورده بکند یا مثلا نگویید که چون فرزند من است باید همیشه طبق خواسته های من عمل بکند!
و اگر با این دید به روابط بین فردی خودتان نگاه می کنید،ممکن است هر لحظه و در هر شرایط و اتفاقی ارتباط شما با هر کسی خراب تر شود!
چون اگر شخص مورد نظر شما طبق توقعی که دارید،عمل نکند،احساس بدی نسبت به آن شخص پیدا می کنید و یکسری افکار غلط و اشتباه راجب آن فرد به ذهنتان جاری می شود و زمانی که احساس و افکار شما نسبت به شخصی خراب تر شود و آسیب ببیند؛ناخودآگاه رفتارهای اشتباهی نسبت به آن شخص انجام می دهید و یا حرف های کنایه داری به آن فرد می زنید و این رفتارها و حرف های اشتباه باعث می شود که ارتباط شما با آن شخص آسیب ببیند!
و در حالت کلی نباید از کسی توقع چیزی را داشته باشیم و با این دید باید به روابط خودمان نگاه بکنیم که،اگر یکی از افراد نزدیک ما یک کاری در قبال ما انجام داد و یا طبق توقعات پنهانی که داشتیم عمل کرد،از رفتار این فرد ممنونیم و سپاسگذار این رفتارش هستیم ولی اگر کاری برای ما انجام نداد و نتوانست که توقعات ما را به جا بیاورد،در این صورت نه با خودمان بد می شویم و نه احساس بدی به شخص مقابلمان پیدا می کنیم و با خودمان می گوییم که خب انجام نداده که نداده،چون روابط ام بسیار مهمتر از توقعات من است و به همین راحتی از کنار این موضوع رد می شویم!
و شما زمانی می توانید از کسی توقع انجام کاری را داشته باشید که از قبل طی بکنید و به توافق رسیده باشید و در غیر این صورت شما حق ندارید از کسی توقع انجام کاری را داشته باشید.البته این موارد فقط شامل روابط خانوادگی است و به هیچ عنوان نمی توانیم در روابط کاری مان این دید را داشته باشیم!
2.بدون توقع خدمت بکنید!
اگر می خواهید برای دیگران خدمتی بکنید و یا کارشان را راه بیاندازید،بدون چشم داشت و بدون توقع این کار را انجام بدهید!
مثلا وقتی کسی از شما درخواست می کند که یک کاری برایش انجام بدهید،این توقع را نداشته باشید که اگر من هم یک روزی از این شخص درخواستی داشته باشم،باید درخواست من را بپذیرد،چون من درخواستش را پذیرفتم!
و اگر با این دید به دیگران خدمت می کنید،می توانیم بگوییم که اسم این کار،خدمت کردن نیست،بلکه یک نوعی بیزینس کردن است،چون یک چیزی را می دهیم و در قبالش انتظار دریافت یک چیز دیگری را داریم!
پس با این حساب،اگر کسی از شما درخواستی داشت یا خودتان خواستید که برای دیگران یک کاری بکنید،لطفا بدون توقع و چشم داشت این کار را انجام بدهید و اگر احساس کردید که بعدا توقع خواهید داشت،اصلا آن کار را انجام ندهید و درخواست شخص را قبول نکنید!
چون اگر شما کاری برای آن شخص انجام بدهید ولی بعدا آن شخص طبق توقع شما عمل نکند،دو تا اتفاق بد رخ می دهد:
اتفاق اول این خواهد بود که حالتان با خودتان بد می شود و می گویید که دیگر پشت دستم را داغ می کنم و کاری برای آن شخص انجام نمی دهد،آخه آدم اینقدر می تواند نمک نشناس باشد!
اتفاق دوم هم این خواهد بود که ارتباط بین فردی شما با آن شخص سرد تر می شود،چون شما احساس بدی نسبت به آن شخص پیدا می کنید و این احساس بد،ارتباط بین فردی شما را در بلند مدت سرد تر و سردتر می کند!
3.در روابط بین فردی دست از تغییر دادن و کنترل کردن بردارید!
ما صاحب دیگران نیستیم و نمی توانیم که دیگران را آن طوری که خودمان دوست داریم تغییر بدهیم و تنها کسی که می توانیم تغییر بدهیم و کنترل بکنیم،فقط و فقط خودمان هستیم!
در روابط بین فردی زمانی که احساس کردید که می خواهید دیگران را کنترل و تغییر بدهید یا دیگران می خواهند شما را کنترل یا تغییر بدهند،بدانید و آگاه باشید که شمارش معکوس برای از بین رفتن ارتباط شروع شده است!
کنترل کردن یعنی با روش های مختلف چه با تنبیه و چه با تشویق دیگران را مجبور بکنیم که کاری را انجام بدهند که خودشان دوست ندارند انجام بدهند!
به طور مثال بعضی از والدین با زور و تنبیه و گاهی هم با تشویق فرزندان خودشان را مجبور می کنند که در یک کلاسی مانند کلاس زبان شرکت کنند یا تکالیف مدرسه خود را انجام بدهند و زمانی که می بینند تنبیه جواب نمی دهد،به جای اینکه روش کار را تغییر دهند،شدت تنبیه را زیاد تر می کنند و باعث خراب شدن ارتباط خودشان با فرزندانشان فقط به خاطر تکالیف درسی شان می شوند.
کنترل کردن و تحت کنترل بودن صمیمیت را از بین می برد و شعله گرم خانواده و رابطه را نیز خاموش می کند.
به طور مثال در دوران نامزدی همه چیز خوب پیش می رود و مرد و زن عاشق یکدیگرند و نمی توانند بدون هم زندگی کنند ولی وقتی که زمان می گذرد،این عشق و عاشقی رنگ می بازد چون در دوران نامزدی کنترل کردن و کنترل شدن بسیار کم رنگ بود ولی وقتی که زمان میگذرد،هر دو طرف سعی می کنند که همدیگر را مجبور به انجام کاری بکنند که دوست ندارند،انجام بدهند!
متاسفانه کنترل کردن و سعی بر تغییر دادن دیگران در لحظه به لحظه های زندگی و روابط ما ریشه دوانده است،به طوری که اگر کسی را کنترل نکنیم،نمی توانیم زندگی خودمان را ادامه بدهیم! و زمانی که با دیگران یک ارتباط صمیمی برقرار می کنیم،یادمان می رود که کنترل کردن و سعی بر تغییر دادن را کنار گذاشته ایم و شخص مقابلمان را با تمامی خوبی ها و بدی هایی که دارد،پذیرفته ایم!
در کل تغییر دادن یا کنترل کردن دیگران مانند این است که یک ماشین سنگین را با دستمان حمل بکنیم در حالی که اصلا زورمان نمی رسد و تنها کسی که آسیب می بیند خودمان و ارتباطمان خواهد بود.
لطفا همین الان فکر بکنید که چقدر سعی کردید که یک نفر را تغییر بدهید و آن را طوری بکنید که خودتان می خواستید و چقدر در این کار موفق بوده اید؟ به احتمال زیاد اصلا موفق به انجام چنین کاری نشده اید!
شاید بتوانید با زور و تنبیه مدت زمان کوتاه تری را به هدف خود برسید ولی نمی توانید در بلند مدت این کار را انجام بدهید. در کل ما حق نداریم دیگران را کنترل کنیم و یا تغییر بدهیم،مگر اینکه خودشان از ما بخواهند و در این صورت ما می توانیم فقط پیشنهاد خودمان را ارائه بدهیم.
4.غر زدن رفتار سالمی در روابط بین فردی نیست!
غر زدن رفتار سالم انسانی نیست و احساس بدی برای دیگران منتقل می کند و روابط بین فردی که می توانست با حال خوب ایجاد شود را از بین می برد و همچنین غر زدن زمانی بدتر می شود که از یک موضوعی به فرد اشتباهی غر بزنیم!
به طور مثال فرض کنید به سیزده بدر رفته اید و در این حین یک باران مفصل شروع به باریدن می کند و به خاطر این موضوع به همسر و فرزندان خود غر می زنید که چرا باران بارید!
سوالی که پیش می آید این است که آیا همسر و فرزندان شما می تواند اوضاع را تغییر بدهد؟
بسیاری از موضوعاتی که ما در طول روز در مورد آن شکایت می کنیم شبیه به همین داستان است و باید مواظب باشیم که در پیش چه کسی این رفتار را انجام می دهیم.
مثلا اگر از خوب کار نکردن کارمند بانک به دوست خودتان غر می زنید،این رفتار شما اشتباه است ولی اگر به جای آن،از خود شخص یا رئیس آن شخص انتقاد بکنید،این رفتار شما بسیار پسنیده و عالی است،چون می توانید به وسیله این رفتار شرایط را تغییر بدهید. در کل ما اجازه نداریم غز بزنیم،اما به جای غز زدن می توانیم دو کار را انجام بدهیم:
اولین کار:اگر از شرایط موجود ناراضی هستید آن را تغییر بدهید و با غر زدن نمی توانید چیزی را تغییر بدهید!
جیم ران سخن زیبایی را نقل می کند:
«اگر از جایی که ایستاده اید،راضی نیستید،عوضش کنید شما درخت نیستید!»
دومین کار:اگر می بینید که نمی توانید شرایط موجود را تغییر بدهید،بهترین کار به جای غر زدن،پذیرفتن شرایط است و در این حالت از خودتان سوال بپرسید که من در این شرایط چگونه می توانم بهتر و متفاوت تر اقدام بکنم؟
در حالت کلی غر زدن رفتار سالم انسانی نیست و حال روابط بین فردی را خراب تر می کند و ما خودمان نیز از فردی که دائم در حال غر زدن است و انرژی منفی به ما منتقل می کند،متنفریم و همیشه سعی می کنیم که از این افراد دوری بکنیم و ارتباط خودمان را با این نوع افراد کمرنگ تر بکنیم!
منبع:کتاب در مسیر خوشبختی
برای ثبت نام در دوره ارتباط موثر حرفه ای به صورت رایگان کافیست روی دکمه زیر کلیک بکنید و در عرض چند ثانیه به فایل ها دسترسی داشته باشید.
[row]
[col span=”4″ span__sm=”12″]
[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″]
[button text=”دانلود دوره رایگان ارتباط موثر” style=”shade” radius=”5″ depth=”3″ depth_hover=”5″ class=”widget-titlettt”]
[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″]
[/col]
[/row]