کتاب انسان در جستجوی معنی سعی می کند که سوالات بسیار مهم انسان را جواب دهد!
معنی زندگی تو چیست؟ چرا در این دنیا زندگی می کنی؟ معنیجویی برای چیست؟ چه چیزی معنی بودنت را توصیف میکند؟ چرا این کتاب اینقدر تاثیر گذار است؟ زمانی که کتاب بین ده «کتاب تأثیرگذار» در ایالات متحده آمریکا انتخاب شده است.
اگرچه نمیتوانیم از عمق مفاهیم بیان شدهی ویکتور فرانکل در این کتاب چشم پوشی کنیم، اما عدهای از خوانندگان معتقدند که ریشهی این تاثیرگذاری به این دلیل است که ویکتور فرانکل خط به خط این کتاب را زندگی کرده است.

ویکتور فرانکل کیست؟
دکتر ویکتور فرانکل روانپزشک و عصبشناس اتریشی و پدیدآورنده معنادرمانی یا “لوگوتِراپی” است. معروفترین کتاب او، انسان در جستجوی معنا، روایت تجربیات او در دوران فاجعهباری است که بهعنوان یک یهودی در اردوگاههای کار اجباری آلمان نازی در جنگ جهانی دوم در اسارت به سر میبرد و در خلال آن، به اهمیت معنای زندگی برای انسان در شرایط سخت میپردازد.
این کتاب بیش از ۹ میلیون نسخه تا زمان مرگ ویکتور فرانکل در سال ۱۹۹۷ در آمریکا فروخته شد و به 74 زبان دنیا ترجمه گشت.
او بارها در کتاب ” انسان در جستجوی معنی ” بیان میکند که دلیل زنده ماندنش در آن شرایط سخت، انگیزه نوشتن این کتاب بود. فرانکل معتقد است انگیزه میتواند انسان را زنده نگه دارد.
ویکتور فرانکل در کتاب انسان در جستجوی معنی سه راهکار خیلی مهم در مقابله با رنج ها در شرایط سخت را به صورت عملی پیشنهاد داده است که این سه راهکار عبارتند از:
- استفاده از قدرت عشق
- حس شوخ طبعی
- فهم اینکه رنج همیشه وجود خواهد داشت
در واقع قبل از اینکه ویکتور نظریه اش را در قالب کتاب به چاپ برساند، خود سال ها آن را عملا به کار بست و آزمایش نمود و از نتیجه اش بهره برد. این کتاب در اصل بخشی از زندگی نامه او است که درس های بزرگی در بر دارد.
در بخشی از کتاب انسان در جستجو معنی می خوانیم:
فکر خودکشی تقریبا از ذهن همهی ما گذشته بود؛ همهی ما این اندیشه را ولو برای مدت کوتاه تجربه کرده بودیم. اندیشهای که زاییده وضع موجود بود، خطر مرگ که همواره تهدیدمان میکرد و نزدیک بودن مرگ کسانی که زیر شکنجه بودند، به علت عقیدهی استوارم که بعدا به ذکر آن خواهم پرداخت، نخستین شب ورودم به اوردوگاه با خود پیمان بستم که «به سیم خاردار نزنم.» این عبارتی بود که در اردوگاه به کار میرفت و بهترین شیوهی خودکشی بود که با دست زدن به سیم خاردار برقدار انجام گرفت.
گرفتن چنین تصمیمی برای من خالی از اشکال نبود. از آنجا، که شانس زنده ماندن و یا رویدادهایی که موجب رهایی میشد کم بود، خودکشی دیگر معنایی نداشت. هیچکس اطمینان نداشت جز کسانی باشد که از همهی گزینشها جان سالم به در در برد. زندانیان آشویتش در نخستین مرحله ضربهی روحی از مرگ وحشت نداشتند. حتی اتاق گاز پس از چند روز نخست، ابهت خود را از دست میداد.
برای آشنا شدن با کتاب بی نظیر تئوری انتخاب روی لینک زیر کلیک کنید:
معرفی کتاب تئوری انتخاب
به بیشتر زندانیان لباسهای ژندهای داده بودند، که مترسک از آن خوشآیندتر بود. در فاصلهی کلبهها در اردوگاه جز کسافت چیزی به چشم نمیخورد، و هرچه بیشتر تمیز میکردیم، بیشتر بر سر راهمان ریخته میشد. افسران و زندانیان مسئول، خوش داشتند که تازه واردان را به کار گروهی تمیز کردن آبریزگاهها و بیرون ریختن مدفوع بگمارند اگر همانطور که معمولا روی میداد، به هنگام حمل مدفوع به روی تپهها، مدفوعها به سر و روی زندانیان میریخت و نشانی از تنفر در چهرهاش دیده میشد یا سعی میکرد آن را پاک کند، ضربات کاپو بود که بر پیکرش فرود میآمد. از این رو کشتن واکنشهای به هنجار تسریع میشد.

جملات ناب کتاب انسان در جستجوی معنی
آنها میتوانستند از محیط وحشتناک پیرامون خود به زندگی باطنی پربار خود و به آزادی معنوی بازگردند. تنها به همین دلیل است که میتوان پی به این راز آشکار برد که اغلب دیده میشد “عدهای از زندانیان ضعیف و ناتوان جسمی بهتر از کسانی که نیرومند بودند در برابر زندگی اردوگاهی دوام میآوردند.”
انسان وقتی تلاش میکند هنر زیستن را یادبگیرد، تلاش برای ایجاد روحیه شوخطبعی و خوشمزگی به خاطر تحمل شرایط محیطی به یک ترفند شگفتانگیزی تبدیل میشود.
برای آشنایی با کتاب سطل شما چقدر پر است روی لینک زیر کلیک کنید:
معرفی کتاب سطل شما چقدر پر است؟
کسی که هدفی در آینده نبیند، ناچار تسلیم واپسنگری میشد و اندیشههای گذشته را نشخوار میکرد که همین باعث سقوط او خواهد شد
من به جرات میگویم که در دنیا چیزی وجود ندارد که به انسان بیشتر از یافتن «معنی» وجودی خود در زندگی یاری کند. در این گفته نیچه حکمتی عظیم نفهته است که “کسی که چرایی زندگی را یافته است، با هر چگونگی خواهد ساخت”.
معنای زندگی از فرد به فرد، روز به روز، ساعت به ساعت در تغییر است. از این رو آنچه مهم است معنای زندگی به طور اعم نیست، بلکه هر فرد میبایست معنی و هدف زندگی خود را در لحظات مختلف دریابد.