چگونه مهارت خوب صحبت کردن را کسب کنیم و بتوانیم در هر جمعی و با هرکسی خوب صحبت کنیم؟ اگر این سوال یکی از دغدغه های شماست باید بگویم که فقط از راه تمرین کردن می توانید به این مهارت دست پیدا کنید.
چرا خوب صحبت کردن مهم است؟
ما در طول روز از وقتی که بیدار می شویم و تا زمانی که به خواب می رویم،حدود سه چهارم آن را با دیگران در ارتباط هستیم و با افراد صحبت می کنیم.
پس با این حساب متوجه می شویم که مهارت خوب صحبت کردن چقدر مهم است و می تواند نقش کلیدی در موفقیت های ما داشته باشد.
ولی متاسفانه برای اینکه بتوانیم خوب صحبت کنیم اصلا هیچ گونه آموزشی در مدارس ندیده ایم و به نظر من به همین خاطر است که خیلی از افراد نمی توانند خوب صحبت کنند.
ولی این موضوع نمی تواند برای ما بهانه ایی باشد که خودمان دست به کار نشویم و مهارت خوب صحبت کردن را یاد نگیریم.
جالب است برخی بر این معتقدند که مهارت خوب صحبت کردن برای سخنرانان است و یا محدود به کسانی که کار مجری گری را می کنند است.
اما حقیقت این است که همه ما نیاز داریم تا مهارت خوب صحبت کردن را یاد بگیریم.چون طبق تحقیقاتی که انجام شده،به طور میانگین،چهل و سه درصد از ارتباطات ما صرف شنیدن و سی و دو درصد صرف صحبت کردن می شود! این عدد فوق العاده زیاد است یعنی هفتادو پنج درصد از ارتباطات ما به صوررت کلامی است و اگر فن بیان خوبی نداشته باشیم،مطمئنا نمی توانیم به موفقیت های زیادی برسیم ،چون ارتباطات ضعیفی خواهیم داشت.
پس با این حساب می بینیم که ما به مهارت خوب صحبت کردن نیاز داریم، اگر می خواهیم در زندگی و کار خودمان موفقیت های زیادی را کسب کنیم.
به همین خاطر قصد دارم در چندین مقاله به این موضوع اشاره کنم که چگونه می توانیم خوب صحبت کنیم و در رابطه با این چندین تمرین را مطرح می کنم که با استفاده از آنها بتوانید فن بیان خودتان را بهتر کنید.
شاید برخی بر این باور باشند کسانی که خوب صحبت می کنند،به طور مادرزایی هستند و کسانی که خوب صحبت نمی کنند دیگر نمی توانند به آن مهارت دست پیدا کنند.
ولی این کاملا یک باور غلط است و طبق تحقیقاتی که انجام شده به این نتیجه رسیده اند که هر کسی می تواند به هر مهارتی دست پیدا کند به شرطی که تمرین کند و مسیر عصبی آن را بسازد.
چندین تمرین برای کسب مهارت خوب صحبت کردن
در این مقاله می خواهم دو تمرین در رابطه با مهارت خوب صحبت کردن را مطرح کنم و در مقالات بعدی به تمرین بعدی بپردازم.
و شرط اینکه بتوانید مهارتی را کسب کنید فقط از راه تمرین کردن است چون اگر تمرینی اتفاق نیافتد ،نتیجه ای هم کسب نخواهد شد.
مثلا اگر شما به باشگاه بدنسازی بروید و فقط برنامه را دریافت کنید و هیچ گونه وزنه ایی نزنید،آیا تغییری در اندام شما ایجاد خواهد شد؟
قطعا خیر؟!

تمرین بلند خوانی
اولین ویژگی که باید داشته باشیم،صدای بلند و واضح است.اگر دقت کنید می بینید که کسانی که خوب صحبت می کنند همه آنها صدای بلند و واضح را دارند.و منظورم از صدای بلند فریاد زدن نیست،بلکه شخص بدون اینکه دچار زحمت شود بتواند صدای شما را راحت تر بشنود.
شاید شما هم دیده باشید که برخی افراد آنقدر آرام صحبت می کنند که باید گوشتان را به دهان آن شخص نزدیک کنید تا بالاخره متوجه بشوید که چه چیزی را می گوید.
صحبت کردن با این گونه افراد واقعا کسل کننده است ،چون انرژی زیادی را از ما می گیرد.
ما برای اینکه بتوانیم حنجره خودمان را تقویت کنیم تا صدای بلند و واضح داشته باشیم ،باید هر روز تمرین بلند خوانی را به مدت پنج دقیقه انجام بدهیم.
تمرین به این گونه است که یک کتاب را برمی داریم و با صدای بلند یعنی نزدیک به فریاد زدن کتاب را می خوانیم.
این تمرین باعث می شود که در طول مدت حنجره ما تقویت بشود و وقتی که به طور عادی صحبت می کنیم صدای قدرتمندی داشته باشیم.
تمرین خودکار
دومین تمرین ،تمرین خودکار است و باعث می شود که ما به طور یکنواخت صحبت نکنیم.
مغز ما هر چیزی را که به طور یکنواخت باشد را فیلتر می کند.مثلا همین الان با دقت به صداهایی که در اطرافتان است گوش بدهید.
شاید برخی صداها را قبلا نمی شنیدید ولی وقتی که توجه خودتان را به آن جلب کردید،شنیدید!
علت آن چیست؟
علت آن این است که آن صداها به طور یکنواخت بودند و مغز ما آنها را فیلتر کرده بود.
اگر ما هم هنگام صحبت کردن به طور یکنواخت صحبت کنیم،مغز مخاطب ما،صحبت های ما را فیلتر می کند و آن شخص متوجه منظور ما نمی شود.
مثال عینی می تواند برخی از استادهای دانشگاه باشد.مثلا زمانی که سرکلاس هستیم و استاد به طور یکنواخت دارد صحبت می کند و ما هم در آخر متوجه نشده ایم که استاد چه چیزی رابیان کرد.
برای اینکه بتوانیم صحبت هایمان را از یکنواختی دربیاوریم،باید دهان خودمان را تا حد امکان بیشتر باز و بسته کنیم.
و برای اینکه به طور خودکار دهان ما زیاد باز و بسته شود باید تمرین خودکار را انجام بدهیم.
تمرین خودکار به این گونه است که خودکار را لای دندان هایمان می گذاریم و صحبت می کنم به گونه که دهانمان را زیاد باز و بسته کنیم.
در پایان از شما دعوت می کنم که موضوعات مرتبط را در سایت ذهن خلاق مطالعه بفرمایید.
تکنیک های ناب برای گفتگو کردن
چگونه سر صحبت را با دیگران باز بکنیم؟