عزت نفس یکی از مهم ترین مسائل زندگی هر فرد می باشد و کسی که عزت نفس پایینی داشته باشد در زندگی و کار خودش دچار مشکلات و مسائل گوناگونی خواهد شد و می توان گفت که عزت نفس یکی از مهم ترین عوامل موفقیت و شکست در مراحل مختلف زندگی هر فرد می باشد.
عزت نفس ما از دوران کودکی توسط خانواده ،دوستان ، مدرسه و از جمله خودمان دچار ضربه فنی های شدیدی شده است و متاسفانه از کودکی برای ما در مورد عزت نفس و راه کارهای افزایش آن هیچ گونه مطالبی را یاد نداده اند و انگار مباحث دیگر مثل ک.م .م یا انتگرال و مشتق بیشتر از عزت نفس اهمیت داشته است.
در این مقاله می خواهم در مورد مشکلات کمبود عزت نفس مطالبی را با شما در میان بگذارم تا متوجه بشویم که کمبود عزت نفس چقدر می تواند در زندگی ما تاثیر مخربی داشته باشد.و حتی می تواند مسیر زندگی ما را کلا تغییر بدهد و به ویرانه بکشاند.
سبک زندگی افراد با عزت نفس پایین چگونه است؟
کسی که عزت نفس پایینی دارد نمی تواند و یا جرات نمی کند که سبک زندگی مخصوص خودش را داشته باشد و همیشه این سوال برایش از اهمیت بسیار بالا و ویژه ایی برخوردار است:مردم نسبت به من چی فکر می کنند؟
یعنی زندگی اش را به خاطر حرف و فکر دیگران طرح ریزی و پایه ریزی می کند.دیگرانی که هیچ نقشی در زندگیش ندارد و شاید در طول عمرش بیشتر از چند بار نبیند.
ولی به خاطر همین دیگران،آرزوها و سبک زندگی که دوست دارد را نادیده می گیرد و به همین منوال عمری که فقط شانس یکبار زندگی کردن را دارد از دست می دهد.
اگر به جای مردم چی می گن همیشه این سوال رو از خودش بپرسد که من چی می خوام؟و چه نوع زندگی رو دوست دارم؟ در این صورت میتواند سبک زندگی خودش را پیدا کند و بر همان اساس به زندگیش ادامه بدهد و مطمئن باشید که کسی که بر اساس خواسته های خودش زندگی می کند اکثرا انسان های موفق و شادابی هستند.
1.افرادی که عزت نفس پایینی دارند همیشه در حال مقایسه کردن هستند!
کسانی که عزت نفس پایینی دارند همیشه در حال مقایسه کردن خودشان با دیگران هستند و همیشه خودشان را با کسانی مقایسه می کنند که از هر لحاظ بالاتر از خودشان هستند.و در این باره جروم کی جروم حرف بسیار زیبایی می زند:
خودتان را با دیگری مقاسه نکنید
این مبارزه ای است که در آن هیچ وقت پیروز نخواهید شد
این کار باعث می شود که از لحاظ ذهنی دچار استرس شود و آرامش و آسایش خودش را از دست بدهد، چون همیشه در دوره بر ما کسانی هستند و خواهند بود که از ما بالاتر باشند و اگر همیشه خودمان را با دیگران مقایسه کنیم در این صورت انگیزه خودمان را از تلاش کردن می کاهیم و از ادامه مسیر ناامید می شویم.
فقط میتوانیم خودمان را با یک نفر مقایسه کنیم و آن هم دیروز خودمان است.و باید همیشه در حال پیشرفت باشیم و از دیروز خودمان جلوتر باشیم و این باعث می شود که هر روز در حال پیشرفت کردن باشیم.
2.مسئولیت گریزی
کسی که عزت نفس پایین تری را دارد،نسبت به مسائل موجودش مسئولیت پذیر نیست و همیشه از انجام وظایفش شانه خالی می کند و این هم برمی گردد به دوران کودکیش که عزت نفسش دچار آسیب شده است.
مثلا اگر در دوران کودکی والدینش می گفتند که بچه است نمیتونه این کار را بکند یا وقتی هم که کاری را نمیتوانست به خوبی انجام بدهد می گفتند که دست و پاچلفتی هستی و این حرف ها در ذهن ناخودآگاه کودک ثبت می شود و بعد از گذشت مدت زمانی آرام آرام باور میکند که دست و پاچلفتی است و نمی تواند کاری را به خوبی انجام دهد و به خاطر همین در بزرگسالی نمی تواند مسئولیت پذیر باشد چون می ترسد که کار را خراب تر بکند.
3.در انتظار تایید دیگران
کسی که عزت نفس پایینی دارد ،نیاز به تایید دیگران دارند.مثلا می خواهد برای خودش لباس عید بگیرد ولی در هنگام خرید دوست دارد کس دیگری انتخابش را تایید کند.یا وقتی که می خواهد کاری را انجام دهد منتظر میماند تا یک نفر کارش را تایید کند تا شروع کند.
4.منتقد خود بودن
کسی که عزت نفس پایین دارد همیشه در حال انتقاد کردن از خودش است.مثلا وقتی که یک کاری را نمی تواند به خوبی انجام دهد،نسبت به خودش بی رحم تر می شود و خودش را این چنین ختاب می کند که تو عرضه انجام هیچ کاری را نداری،تو دست و پاچلفتی هستی و امثالی از اینها را به خودش می گویید و در مراحل حاد تر خودش را تنبیه بدنی نیز می کند.